Saturday, April 28, 2012

Kek Coklat Lapis Keju

Bahan Kek Coklat Moist


Bahan A
1 cwn gula perang
1 cwn serbuk koko
1 cwn susu cair
1 cwn susu pekat 
1 cwn minyak masak



Bahan B
3/4 cwn tepung gandum
1 sudu kecik soda bikarbonat
1 sudu kecik baking powder


Bahan C
4 biji telur Gred B - Pukul hingga berbuih

Bahan Lapisan Keju

250gm cream cheese (Cik Yuyu guna Philadelphia Cream Cheese, cheese ni sedap tp mahal sikit)
60gm gula kastor / gula icing
25ml susu cair
25gm tepung gandum 
1 biji telur Gred A

Cara-caranya :
1. Satukan semua Bahan A dlm periuk. Masak atas api perlahan. Kacau selalu. Masak hgga semua larut & sebati. Bila dh mendidih ckit, bleh la tutup api. Ketepikan & biarkn sejuk.

2. Setelah sejuk, masukkn Bahan B & Bahan C ke dalam Bahan A secara berselang-seli. Kacau sebati setiap kali bahan dimasukkn. Tapiskan adunan jika nampak berketul2. Tekstur kek pn jd cantik. Adunan mmg agak cair. (Tapi Cik Yuyu pemalas, xde nk tapis2 nye...hehe)

3. Sementara tunggu bahan A yg dalam 1st step tu sejuk,kita sediakan lapisan Cheese tu ye... Masukkn semua bahan untuk lapisan cheese tu dalam mangkuk kecuali telur & pukul hgga kembang & gebu.Bila dah gebu, masukkan telur & pukul sebati tp jgn pukul lama2 tau.

4. Kemudian, masukkn 1/2 daripada adunan kek coklat ke dalam loyang yg telah digris & dipanaskn terlebih dahulu. Kukus selama 15 -20min @ hingga kek masak. 

5.Kuarkn loyang dari periuk kukusan & masukkn plak adunan cheese, kukus lg dalam 15 -20min. Pastikan lapisan cheese tu agak masak tau baru masuk lapisan seterusnya, kalau tidak nnti lapisan tu bercampur dgn lapisan atas... jd x cantik la layer dia nnti... :)

6. Kuarkn loyang & tuang plak semua aduan kek coklat. Kukus lg dlm 40min @ hingga kek masak...

7. Bila dah masak, biarkan betul2 sejuk baru keluarkan dari loyang tau. Kalo tidak nnti, kek tu pecah.

Ni rupa kek tu bila dah siap... cantikkan...
Tp. ni bukan pic yg Cik Yuyu wat... Ni pic curi dari Kak Nuri...
Yg Cik Yuyu wat, x sempat nk snap pic dah abis kena ngapppp....hehe :)

1 comment:

Miss Yuyu Story said...

Lupa pulak nk pesan...
1. Kalo nak kukus tu,pastikan air kukusan tu dididihkan dahulu sbelum letak kek tu tau...
2. Pastu, waktu kukus jangan buka api yg trlalu besar, guna api sederhana je...
3. Yg paling penting,jgn lupa tutup adunan anda dengan plastik atau aluminum foil atau balut tutup periuk kukus tu dengan kain supaya air kukusan x jatuh pd adunan...
nnti bentat ye kek anda... :)